-
Vedeți toate variantele ca listă
COD Gramaj Disponibilitate Pret COD: 64A2B6869292EDisponibilitate: in stocPret: 35.00 lei COD: Disponibilitate: in stocPret: 20.00 lei
Descriere
Mierea de mana (miere de padure) este singura miere naturala din tara noastra care nu este produsa de albine din nectarul florilor.
Ce este mierea de mana si cum se obtine?
Mierea de mana se mai numeste si miere de padure deoarece ea se obtine in zonele de padure care pot fi atat de conifere (brad, molid, pin, etc) cat si de foioase (artar, stejar, etc).
Aceasta poate fi de origine vegetala, cand albinele colecteaza seva direct de la suprafata frunzelor ori lastarilor tineri, sau poate fi de origine animala, cand se interpun niste insecte mici, din familia afidelor. Acestea se hranesc cu seva copacilor pe care o sug de la nivelul scoartei, retin substantele azotoase si elimina o excretie speciala (mana), cu mare continut de zaharuri. Lipsa nectarului din aria de zbor a albinelor le determina sa culeaga orice substanta dulce, inclusiv mana.
Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, in mierea de mana, pe langa alte zaharuri s-a demonstrat prezenta unui zahar specific (melezitoza) care se presupune ca ar fi sintetizat chiar în tractusul digestiv al insectelor producatoare de mana. Acest tip de zahar are un potential de cristalizare ridicat, iar mierea de mana în a carei compozitie melezitoza depaseste 15% poate cristaliza chiar in faguri, imediat ce a fost produsa de albine.
Miere de mana – proprietati
In functie de compozitia sa (continut redus de glucoza), sunt situatii in care mierea de mana poate sa cristalizeze mai greu. In general, mierea de padure are o consistenta fluida, vascoasa sau cristalizata. Mierea de mana are o culoare mai deschisa in forma cristalizata.
Culoarea mierii de mana este bruna, cu nuanta verzuie, rosiatica sau pronuntat negricioasa. Ca si intensitate, gustul mierii de mana este mult diferit de celelalte sortimente de miere de flori, iar datorita continutului crescut de substante minerale care acopera in parte gustul dulce dat de zaharuri, gustul mierii de mana are o nuanta usor lesietica.
Mierea de mana contine substante antioxidante precum fenoli, flavonoizi sau alti pigmenti. De asemenea, a fost evidentiat continutul mare de componente bioactive comparativ cu celelalte tipuri de miere.
Substantele minerale continute de mierea de mana sunt mai mari (de 5 sau chiar 10 ori ) decat în mierea de flori, la fel si substantele proteice si unii acizi. Avand alta origine, ea este lipsita de uleiuri volatile si de aroma specifica mierii de flori. Mierea pura de mana are foarte putin polen, acesta provenind in special de la plantele anemofile.
Recenzii
Nu au fost găsite recenzii